БЛАГОДІЙНСТЬ В СОЦІАЛЬНО-ФІЛОСОФСЬКІЙ РЕТРОСПЕКТИВІ ТА ПЕРСПЕКТИВІ

Автор(и)

  • Марина Михайлівна Житник Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", Ukraine

Ключові слова:

благодійність, релігія, аксіологія, суспільні відносини, гуманізм

Анотація

Стрімкий розвиток науково-технічного прогресу призводить до дегуманізації суспільства, що негативно відображається на суспільних відносинах, рівень людяності у яких значно знижується. Тому питання моральності людських відносин, особливо за сучасних умов в Україні, є актуальним і потребує удосконалення та пошуків нових шляхів її відродження. Феномен благодійності виступає одним з таких можливих механізмів.

У статті детально розглянуто ґенезу поняття благодійності з соціологічної, етичної та філософської точки зору. Окремо досліджено відношення представників різних релігійних конфесій до феномену благодійності в історичній ретроспективі. Висвітлено його неоднозначність та різні форми існування. Показано, що станом на сьогоднішній день благодійність перебуває в центрі дискусій громадськості, науковців, політиків, державних службовців, активістів громадського сектору. Однак, ставлення до неї та до практик її реалізації в сучасному суспільстві є неоднозначним. З одного боку, благодійна діяльність сприяє вирішенню суспільних проблем та покращенню якості життя громадських відносин але, з іншого боку, за благодійними програмами та акціями можуть бути завуальовані власні інтереси їх організаторів, що також може призводити до певних зловживань.

У статті показано, що благодійність виступає аксіологічною складовою суспільних відносин, оскільки базується на таких поняттях як милосердя, добро, допомога нужденним, співчуття. Розглянуто різні види благодійної діяльності та доведено, що саме активна благодійність є ефективним методом підвищення рівня гуманізації суспільних відносин.

Біографія автора

Марина Михайлівна Житник, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"

аспірант кафедри філософії

Посилання

Budanceva, S. V. (2012) Blagotvoritel'nost' kak uslovie formirovanija social'no-orientirovannoj jekonomiki. Tambov.

Shevchenko, H. P. (2010) Dukhovnist osobystosti : metodolohiia, teoriia i praktyka : zbirnyk naukovykh prats. V.6 (41). Luhansk : Vyd-vo SNU im. V Dalia.

Kagan, M. S. (1988) Mir obshhenija : problema mezhsubektnyh otnoshenij. Moskva : Politizdat.

Kant, I. (1966) Sochinenija v 6 t.T. 6 : Filosofskoe nasledie.Moskva : Mysl'.

Karimskij, A.M. (1978) Problema gumanizma v amerikanskoj filosofii. Moskva : MGU

Kolosova, N.O. (2006) Blahodiina diialnist v kulturi Ukrainy v konteksti vitchyznianykh i yevropeiskykh tradytsii (kinets XX – pochatok XXI st). Kyiv.

Kochnova, O.A. (2009) Blahodiinist yak sotsiokulturnyi fenomen (kulturolohichnyi analiz). Simferopol.

Lavrenenko, L. Ja.(2012) Sociokul'turnaja priroda blagotvoritel'nosti i formy ee realizacii (istorija stanovlenija i razvitija). Moskva : Academia Apk i PRO.

Nekrasov, A. Ja. (2000) Blagotvoritel'nost'.Social'naja jenciklopedija.Moskva : MGU.

Novikov, B. V. Gumanizm, duhovnost', v sovremennom informacionnom obshhestve.

Petrova, A. V. (2003) Blagotvoritel'nost' kak social'no-rolevoe vzaimodejstvie : teorija i istorija processa. Ekaterinburg.

Ryndzjunskij, P. G. (1898) Cerkov' v dvorjanskoj imperii (XVIII v.). Russkoe pravoslavie : vehi istorii. Moskva : Politizdat, 230–308.

Kemerov, V. E. (2006) Social'naja filosofija : Slovar'. Moskva : Akademicheskij Proekt; Ekaterinburg : Delovaja kniga.

Stupak, F. Ja. (1998) Blahodiini tovarystva Kieva (dr.pol.XIX- poch.XX st.). Kyiv, Khreshchatyk.

Frolov, I. T. (1991) Filosofskij slovar'. Moskva : Politizdat.

Chuprii, L. (2010) Blahodiinytstvo u sferi zberezhennia y populiaryzatsii istoryko-kulturnoi spadshchyny. Access mode : http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/26751/ 25-Chupriy.pdf?sequence=1

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-30

Номер

Розділ

Філософія