ГЛОБАЛІЗАЦІЙНА ФОБІЯ ТА ІНКЛЮЗИВНЕ БАЧЕННЯ В СОЦІОКУЛЬТУРНОМУ СВІТІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Степан Владиславович Янковський Житомирський державний університет імені Івана Франка, Житомир, Ukraine

Ключові слова:

глобалізм, плюралізм, інклюзивне бачення, індекс слабких країн, міф походження

Анотація

Подолання впливу негативного історичного контексту на культурне та соціальне поле можливо через утвердження цінностей плюралізму в сучасному суспільстві. Україна належить до диверсифікованих суспільств. Становлення публічності суспільного життя на рівні взаємозв’язку етнічної та національної ідентичності становить однин із актуальних напрямків стратегії соціокультурних досліджень. Різноманіття українського суспільства може бути як причиною розшарування та дефрагментації соціального поля України, так і стати основою суспільства процвітання.

З’ясування основних питань інклюзивного бачення становить мету даного дослідження. Завданням стратегії соціокультурних досліджень є аналіз конструювання інклюзивного бачення в сучасній Україні. Стратегія дослідження світового інституційного досвіду плюралізму є важливою складовою утвердження переваг глобальної цінності соціокультурного різноманіття. Особливістю плюралізму є те, що він становить результат самовизначення суспільства, а не синонім соціокультурного різноманіття. Плюралізм є відповіддю на виклик світового різноманіття.

Співвідношення міфу походження та інклюзивного бачення становить основний вміст представленого дослідження. Глобалізаційна фобія та соціальний ресентимент ґрунтуються на докритичному мисленні. В глобальному світі утворюється простір громадянської культури, яка не територіальна та не етнічна. Символічне виробництво соціального та культурного полів громадянської культури засновується на трансцендентальній ідентичності, яка основується не на припущеннях спорідненості та спільності, а на взаємній повазі та безпеці для всіх.

Біографія автора

Степан Владиславович Янковський, Житомирський державний університет імені Івана Франка, Житомир

кандидат філософських наук, доцент, докторант кафедри філософії

Посилання

Gromov, V. E. (2013) Duhovnost' kak filosofskaja i social'no-istoricheskaja problema. Antropologichni vymiry filosofs'kyh doslidzhen', 4, 33–42.

Kant, I. (1994) Antropologija s pragmaticheskoj tochki zrenija. Sochinenija: v 8 t. Moskva : Choro, T. 7, 137–376.

Lytvyn, T. S. (2012) Kul'turnyj pljuralizm: na marginesi modernu i postmodernu. Antropologichni vymiry filosofs'kyh doslidzhen',1, 99–103.

Centre mondial du pluralisme. Organistions. Access mode : http://www.pluralism.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=186&Itemid=691&lang=fr

Fragile State Index (2014) Access mode: http://fsi.fundforpeace.org/

Reconciling Unity and Diversity in the Modern Era : Tolerance and Intolerance [Electronic resource] / remarks of the Rt. Hon. Beverly McLachlin, P.C. Chief Justice of Canada ; At the Aga Khan Museum. Toronto, 2015. Access mode : http://www.pluralism.ca/images/PDF_docs/APL2015/APL2015_ChiefJusticeBeverleyMcLachlin_Lecture.pdf

The World Factbook [Electronic resource] // Central intelligence agency : website. Access mode :

The World Factbook [Electronic resource] // Central intelligence agency : website. Access mode : https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2112.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-24

Номер

Розділ

Філософія