ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПРОЯВУ РЕФЛЕКСИВНОСТІ МАЙБУТНІМИ УПРАВЛІНЦЯМИ НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ

Автор(и)

  • Ірина Олександрівна Блохіна Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6766-8879

Ключові слова:

рефлексія, рефлективність, фахівці з управління навчальними закладами, управлінська діяльність в системі освіти, професійна етика.

Анотація

У статті аналізуються логіка розвитку, етапи вивчення та підстави для класифікації численних підходів до розуміння рефлексії в філософській та психологічній науці, що свідчить про багатоаспектність і складність даної проблеми. У рамках кожного підходу, розглядаючи рефлексію як процес і як механізм, автори вказують на його глобальність, базовість, онтологічність.

Автор підкреслює, що управлінська діяльність – це специфічний вид професійної діяльності, який висуває певні вимоги до особистості управлінця і його професійних якостей. Акцентується увага на значенні рефлексивності у професійній діяльності фахівця з управління навчальними закладами, яка сприяє розширенню та збільшенню зони внутрішнього плану та зовнішньої активності, відображає способи контролю, оцінки та усвідомлення управлінцем своєї діяльності.

Також в статті представлені результати емпіричного дослідження рівня розвитку рефлексивності у майбутніх управлінців підрозділів вищих навчальних закладів. Ґрунтовний аналіз результатів дослідження вказує на переважання середнього рівня розвитку рефлективності, домінування інтрапсихічного типу рефлективності, що підтверджує факт про зосередженість майбутніх управлінців в більшій мірі на зовнішніх проявах – поведінці та діяльності. Переважна більшість респондентів виявила здатність в більшій мірі до ретроспективного та ситуативного типу рефлективності.

Автор наголошує на важливості формування рефлективності у майбутніх фахівців з управління навчальними закладами. Лініями формування рефлексивності можуть стати розширення стратегій рефлексувань в процесі вирішення нестандартних завдань, що вимагають вирішення проблемних ситуацій з високим ступенем конфліктності, навчання аналізу управлінських ситуацій, а також включення різноманітних психологічних методів комплексного формування професійної самосвідомості.

Біографія автора

Ірина Олександрівна Блохіна, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"

Факультет соціології і права, кафедра психології і педагогіки, доцент.

Посилання

Blokhina, I. A. (2012). Criteria and levels of formed professional – ethical attitudes in manager’s of educational institutions activity (PhD dissertation). Kyiv (In Ukrainian).

Dudareva, V. Ju and Semenov, I. N. (2008). Fenomenologija refleksii i ee izuchenie v sovremennoj zarubezhnoj psihologii [Phenomenology of reflection and its study in the modern foreign psychology]. Psihologija. Zhurnal vysshej shkoly jekonomiki, 5, 1, 101-120.

Kant, I. (1966). Sochinenija [The works]. Moscow: Politizdat, Vol.1.

Karpov, A.V. (2004). Psihologija refleksivnyh mehanizmov dejatel'nosti [Psychology of reflexive activity mechanisms]. Moscow: Izd-vo IP RAN.

Hornostai, P. P. and Tytarenko, T. M. (2001). Psykholohiia osobystosti: Slovnyk-dovidnyk [Psychology of Personality: Glossary Directory]. Kyiv: Ruta.

Petrovskogo, A. V. and Jaroshevskogo, M.G. (1990). Psihologija : slovar [Psychology: Dictionary]. Moscow: Politizdat, 2-d ed.

Stepanov, S. Ju. (2000). Refleksivnaja praktika tvorcheskogo razvitija cheloveka i organizacij [Reflective practice of creative development of the person and organization]. Moscow: Nauka.

Judin, Je. G. (1978). Sistemnyj podhod i princip dejatel'nosti: Metodologicheskie problemy sovremennoj nauki [System approach and the activity principle: Methodological problems of modern science]. Moscow: Nauka.

Jakunin, V. A. (1988). Obuchenie kak process upravlenija: Psihologicheskie aspekty [Learning as the process of control: Psychological aspects]. Leningrad: LGU.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-08

Номер

Розділ

Психологія