СТРУКТУРАЛІСТСЬКА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ЛЮДИНИ ЯК ТЕКСТУ

Автор(и)

  • Людмила Василівна Сторіжко Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6835-1160

Ключові слова:

людина, буття, текст, дискурс, текстовий аналіз, код

Анотація

Структуралістське тлумачення людини як тексту відбиває новий принцип розуміння природи людини та складає новий структуралістський світогляд, який стверджує себе в якості ще одного способу методологічної рефлексії вчення про людину.

Ю. Кристєва сформулювала концепцію гено- і фено-тексту. Гено-текстом вона називає систему змістів і значень, засвоєну індивідом на ранніх стадіях розвитку, фено-тексти – це реальні тексти, окремі фрази та висловлювання, різні типи дискурсів.

Р. Барт розглядав текст як динамічний феномен, який знаходиться у постійному русі та розвитку і який належить дискурсу, що виходить за межі докси (побутової думки). У будь-якому тексті існує п’ять кодів, які організують його семіотичний простір. Р. Барт називає кодами асоціативні поля, надтекстову організацію значень, які нав’язують уявлення про певну структуру.

Творцем структурного психоаналізу є Ж. Лакан. Саме він сформулював нове розуміння особистості як споконвічно розщепленої, подвійної істоти, яка зазнає бажання внаслідок своєї символічної природи.

Нову модель аналізу в рамках постструктуралізму запропонував Ж. Дельоз. Він сформулював теорію шизоаналізу, яка полягає в запереченні ідеї зовнішнього впливу (вимушеної каузальності).

Психотерапія тільки починає опановувати структуралістську парадигму. Але з часом психотерапевтичний дискурс усе ж таки посяде своє місце в низці мовних практик, які доповнять зміст постмодерністських ідей.

Біографія автора

Людмила Василівна Сторіжко, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"

доктор філософських наук, професор, професор кафедри філософії факультету соціології і права

Посилання

Barthes, R. (1983). Zero degree of page. Moscow: Nauka (In Russian).

Barthes, R. (1994). Selected works. Semiotics. Poetics. Moscow: Mysl' (In Russian).

Barthes, R. (1994). S/Z. Moscow: Mysl' (In Russian).

Goncharenko, K. S. (2012). "Nonsense", absurd and "non-sense" in the "theory of meaning" G. Deleuze. Naukovyi chasopys Natsionalnoho pedahohichnoho universytetu im. M.P. Drahomanova, 28(41), 254-262 (In Ukrainian).

Deleuze, G. and Guattari, F. (1996). Anti-Oedipus: Capitalism and schizophrenia. Kyiv: KARME-SІNTO (In Ukrainian).

Kalina, N.F. (1997). Basics of psychotherapy. Kyiv: Vakler (In Russian).

Foucault, M. (1996). The will to truth. Moscow: Mysl' (In Russian).

Foucault, M. (1994). The order of things: An archaeology of the human sciences. Moscow: Mysl' (In Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-07

Номер

Розділ

Філософія